top of page
000050.JPG

Man's best friend

Cel mai bun prieten al omului este o instalație multi-media care își propune să împingă privitorul spre o experiență imersivă în drama câinilor care își pierd viața pe marginile drumurilor și șoselelor românești, funcționând tot odată ca o parabolă pentru impactul omului contemporan asupra mediului, clivajul din ce în ce mai adânc dintre cei care compun marginalul societății și populația urbană, economic dezvoltată.

ÃŽntregul proiect va avea o formă aparent narativă, propunând un arc care să ajute privitorul să înÈ›eleagă È™i empatizeze cu reprezentarea. Elementul video al instalaÈ›iei constă într-o filmare, din unghiul subiectiv al pasagerilor, depictând parcurgerea unei distanÈ›e de câțiva kilometri pe diferite È™osele din România. Elementul sonor va fi cel al unui habitaclu de maÈ™ină, liniÈ™tit È™i plăcut, protejat/insulat de mediul exterior. Segmentul video se va termina cu o oprire bruscă a maÈ™inii cauzată de un obstacol neprevăzut, după  reluându-se cu aceeaÈ™i structură È™i compoziÈ›ie dar în altă locaÈ›ie. Oprirea bruscă este marcată È™i sonor cu un montaj de sunete precum scârțâitul roÈ›ilor, intrarea în funcÈ›iune a ABS-ului. 

    Elementul central al proiectului constă într-o serie de fotografii. Propun prezentarea realitatății crunte, È™i pe deplin ignorată a masacrului de pe marginile drumurilor naÈ›ionale, judeÈ›ene È™i europene româneÈ™ti - carcase de câini, troiÈ›e uitate È™i năpădite de vegetaÈ›ie.  Mediul fotografic este unul static, fotografia invitând la contemplare, propune recalibrarea convenÈ›iei cauză efect spre meditaÈ›ie. Atunci când mintea raÈ›ională a omului este angajată de scene È™i secvenÈ›e construite pe principiile coincidenÈ›ei, detaliului È™i liniÈ™tii, relaÈ›ia privitorului cu narativul reprezentat devine una de meditare, în care privitorul începe să aibă noi experienÈ›e legate de reprezentare, chiar să fie angajt în mod personal, emoÈ›ional È™i sentimental cu reprezentarea. Astfel cadavrele vor fi fotografiate lateral, folosind o distanță focală largă, având câinele cadrat în partea de jos È™i  È™oseaua cu maÈ™ini în planul secund. Perspectiva este similară cu cea a unui patruped, unghiul aparatului foto fiind aproape de sol È™i departe de scena fotografiată.  Voi aborda È™i o unghiulaÈ›ie plonjată, similară tehnicii fotografice folosite de procurori È™i detectivi pentru a analiza locul unei crime. Cele două perspective fotografice vor fi montate alăturat în spaÈ›iul expoziÈ›iei. 

    Ultimul element fotografic constă în fotografii cu troiÈ›ele clădite pe marginea drumurilor pentru cei care au suferit accidente în acele locuri. Aceste accidente sunt È™i ele produsul tragic al ignoranÈ›ei È™i neglijenÈ›ei, marcate de familiile îndurerate de aceste tragedii, singura diferență este lipsa totală a unei memorii a animalelor ucise pe caldarâm.

    Elementul narativ al expoziÈ›iei este construit pe structura Zen, folosită de regizorul japonez Yasujiro Ozu: normalitate - dispariÈ›ia normalității/transcedental. ÃŽn acest tip de narativ nimic nu trebuie să se schimbe dramatic vizual, schimbarea are loc la nivelul privitorului, fiind o consecință a experienÈ›ei contemplării reprezentării. 

    ExpoziÈ›ia fotografică va fi însoÈ›ită de un suport sonor, zgomotul maÈ™inilor în trafic. Puterea È™i violenÈ›a sunetului este completarea audio a fotografiilor, ajutând transpunerea privitorului în mediul marginii È™oselei. Pe parcursul procesului de fotografiere am fost È™i eu expus la realitatea marginii de drum, sunetul asurzitor al maÈ™inilor rulând cu viteză este un factor ameÈ›itor. CombinaÈ›ia vântului puternic È™i a acesui vuiet continuu mi-au generat un vertij puternic, o stare de discomfort È™i panică. Am asociat această stare cu dezorientarea animalelor care se apropie de stradă È™i debusolarea lor atunci când sunt în faÈ›a pericolului. Astfel întreaga instalaÈ›ie foto va avea ca fundal o pistă audio redând sunetele înregistrate lângă È™osele. Cred că e foarte important să avem această linie sonoră pentru a intra în narativul dur al fotografiilor, pentru a ne identifica cu drama care se petrece.

bottom of page